skip to Main Content

Stotteren bij volwassenen

Ken je die momenten dat je een telefoontje moet plegen, maar je er vreselijk tegenop ziet? Dat je toch maar geen vraag stelt in een groepsgesprek of het solliciteren uitstelt, omdat je zo opziet tegen het sollicitatiegesprek? Stotteren kan zeer vervelend zijn, in allerlei situaties. Gelukkig is hier iets aan te doen!

We werken aan alle aspecten van het stotteren, zodat stotteren niet langer een belemmering is in het dagelijks leven.

Stotteren bij volwassenen is bij iedereen anders. De één herhaalt klanken, terwijl de ander lange blokkades heeft. Deze hoorbare kenmerken kunnen gepaard gaan met zichtbare bewegingen of een toename van spanning in bijvoorbeeld je keel of buik. Stotteren gaat vaak samen met negatieve gedachten en gevoelens over het stotteren of spreken. De gedachten en gevoelens die er zijn, hebben een grote invloed op hoe je reageert op het stotteren. Reacties kunnen bijvoorbeeld zijn: het zoeken van andere woorden, het vermijden van situaties, het gebruiken van stopwoordjes of het duwen in de stotter. Ondanks dat het in veel situaties de makkelijkste weg lijkt om je best te doen om het stotteren minder te laten opvallen, werkt dit averechts. De angst om te stotteren neemt toe, waardoor de kans op meer stotteren en meer negatieve gedachten en gevoelens ook groot is.

De behandeling

Na het intakegesprek starten we met een stotteronderzoek, zodat we erachter kunnen komen hoe stotteren bij jou werkt. Hierna worden er persoonlijke therapiedoelen opgesteld, die we stap voor stap afwerken.

Minder stotteren, een positievere houding ten opzichte van stotteren en een soepele, makkelijke manier van spreken zijn een voorbeeld van haalbare doelen.

Wij geloven in therapie die alle aspecten van het stotteren aandacht geeft. We werken aan het veranderen van de stotters zelf, de gedachten en gevoelens over stotteren, sociale en omgevingsfactoren. Indien wenselijk is er aandacht voor het trainen van de communicatieve vaardigheden. De oefeningen die we doen zijn direct toepasbaar in het dagelijks leven. Ons doel is ervoor te zorgen dat het stotteren zo min mogelijk invloed heeft op jouw leven. 

Lees meer over onze werkwijze. Lees meer over de stottertherapeut.

Back To Top