skip to Main Content

Stotteren bij jongeren

Stotteren kan je enorm in de weg zitten. Denk je ook wel eens: “help, niet weer een presentatie of mondeling Engels!” Of vind je het lastig om een baantje te nemen, omdat je je dan aan iedereen moet voorstellen? Wil je minder nadenken over stotteren en gewoon alles durven zeggen? Stottertherapie kan je hierbij helpen. We besteden aandacht aan het leren omgaan met stotteren én werken aan de stotters zelf.

Sander (13 jaar): “Ik maak me minder druk over het stotteren en ik stotter minder vaak. Ook weet ik beter wat ik kan doen als ik een stotter heb en dat voelt heel fijn.”

Het doel

Het doel van de behandeling is vrij en makkelijk spreken, waarbij je durft te zeggen en te vragen wat je wilt. Kortom, we zorgen ervoor dat stotteren niet meer belemmerend is in jouw leven.

De behandeling

Nadat jij (of je ouders) je hebben aangemeld, neem ik contact met je op. De behandeling kan een kort traject zijn, zodat we je kunnen helpen bij die ene spannende activiteit. Ook kunnen we aan de verschillende aspecten werken van stotteren in een langer traject. Tijdens de behandeling trainen we verschillende technieken, zodat het spreken weer makkelijk en soepel voelt en klinkt. Daarnaast is het belangrijk dat je leert dat stotteren niet iets is wat slecht is. Het stotteren wordt vanzelf minder als je er minder mee zit dat je het hebt. Kortom, we werken aan stotters zelf, maar kijken ook verder dan dat, zodat je alles weer durft en doet en je niet laat stoppen door je stotteren.

Als je op school tegen moeilijkheden aanloopt, zoeken we samen naar een gepaste oplossing.

School en de omgeving

Stotteren bij jongeren vraagt om een persoonlijk plan. Als je op school tegen moeilijkheden aanloopt, zoeken we naar een gepaste oplossing. Het is bijvoorbeeld mogelijk om met de leerkracht te overleggen of je de presentatie voor een kleinere groep kunt geven. Door deze aanpassingen kun je ervaren dat jij deze dingen ook kunt en durft, ook al stotter je. Je omgeving kan in dit traject een grote steun zijn en wordt daarom bij de behandeling betrokken.

Lees meer over onze werkwijze. Lees meer over de stottertherapeut.

Back To Top