skip to Main Content

Adem- en stemproblemen bij jongeren en volwassenen

Om geluid te kunnen maken moeten we met lucht onze stembanden in trilling brengen. Overbelasting van het stemapparaat kan heesheid of andere stemproblemen veroorzaken. De aard en ernst van deze stemproblemen kunnen variëren. Om een goed inzicht te krijgen in de problematiek is het belangrijk om een goede diagnose te stellen en zo nodig een kno-arts te raadplegen. Denk bij adem- en stemklachten bijvoorbeeld aan:

 • hese of schorre stem (met/zonder stembandknobbeltjes);
 • een vermoeide stem;
 • een pijnlijke en gespannen keel na spreken of zingen;
 • het gevoel dat er een brok in de keel zit (globus-gevoel);
 • genderdysfonie. 

Zowel beroepssprekers, zoals leerkrachten of callcentermedewerkers, als mensen die weinig hoeven te spreken voor hun beroep kunnen bij ons terecht.

Factoren zoals allergische aanleg, keel-, neus- en oorproblemen, COPD, bronchitis of stress en spanning kunnen een rol spelen bij het ontstaan of instandhouden van de adem- en stemproblemen. Daarnaast kun je bij ons terecht voor het verbeteren en optimaliseren van een:

 • helder en prettig stemgeluid;
 • stem met voldoende luidheid;
 • goede telefoonstem;
 • duidelijk en verzorgde articulatie;
 • rustig spreektempo;
 • ontspannen stemgebruik;

Manuele larynx facilitatie (MLF) is een methode om de spieren in het nek-halsgebied te rekken en te masseren, zodat de spanning van de (larynx) spieren  afneemt en klachten verminderen.

Behandeling

In de behandeling werken we aan het optimaliseren van jouw adem- en stemgebruik. Dit kan via verschillende methoden. Voor het creëren van meer ontspanning in het nek-halsgebied werken wij met MLF (manuele larynx facilitatie) of Lax Vox (een bubbel-techniek die veel wordt gebruikt door zangers). Bij ons in de praktijk werkt een logopedist die extra scholing heeft gevolgd op het gebied van stemproblematiek, Lax Vox en MLF. 

Adem- en stemproblemen bij kinderen

Kinderheesheid kan ontstaan door overbelasting of verkeerd gebruik van de stem. Bijvoorbeeld door veelvuldig schreeuwen, keelschrapen of het té vaak nadoen van “gekke” stemmetjes en geluidjes. Het ontstaan van heesheid bij kinderen kan ook andere oorzaken hebben. Factoren zoals allergische aanleg, keel-, neus- en oorproblemen kunnen een rol spelen bij het ontstaan of in stand houden van de heesheid.

Kinderheesheid wordt vaak veroorzaakt door overmatig schreeuwen en geluidjes maken.

Behandeling

Wanneer er sprake is van heesheid of regelmatig terugkerende adem- en stemproblemen bij kinderen wordt er bij onze praktijk een kortdurend therapieplan van ongeveer 6-10 behandelingen opgesteld. Dit om kinderen meer bewust te maken van wat de stem voor mogelijkheden heeft en hen meer inzicht te geven in wat wel en niet goed is voor de stem. Als het kind al wat ouder is kan er een begin gemaakt worden met het verbeteren van het adem-en stemgebruik.

Back To Top